Habitatge 51
Reforma interior d'habitatge entre mitgeres a Sabadell
Juny 2007

Autors: Marta Domedel Puig (arquitecta) i Núria Bartomeu Pons (arquitecta)
Col·laboradors: Vicenç Prats (fotògraf)


El projecte de reforma d’aquesta casa neix fortament condicionat per la premissa del client de mantenir íntegrament la distribució interior per a contenir el cost de l’obra.

La reforma s’ubica en una casa de cos de planta baixa i un pis construïda per l’arquitecte Pere Molera l’any 1994. La relació 1:4,25 entre amplada i profunditat de l’edificació i la situació de l’escala en el centre de la casa n’explica la distribució programàtica.

El treball de les visuals com a generadores de relació entre els espais explica les tres principals intervencions a les que és sotmesa la casa.

Es desfà la cantonada amb la que apareix la cuina obtenint com a resultat una disminució òptica del passadís d’accés i la integració de la cuina en una planta lliure per mitjà de la substitució de l’envà ceràmic per un vidre fix i un panell corredís. També, es situa una gran moble en la línia de l’accés per garantir privacitat als usuaris alhora que proporciona l’espai d’emmagatzematge necessari per als usos en planta baixa. Per acabar, s’obre una finestra al bany del primer pis que mira l’ull d’escala ampliant els seus límits reals i obtenint-ne la llum natural que entra per la lluerna.