Habitatge 177
Creació d'un habitatge en edifici industrial
Juliol 2003

Autors: Marta Domedel Puig (arquitecta)
Col·laboradors: Vicenç Prats (fotògraf) i Xavi Ristol (artista)


Al capdamunt de l’edifici d’oficines d’una antiga fàbrica de maquinària es situa l’habitatge per una parella i els seus estudis respectius, mentre es manté a les plantes inferiors l’activitat empresarial existent.

S’aposta per ubicar el dormitori en la part superior de l’edifici, en el que havia estat fins aleshores la sala de dipòsits d’aigua i que gaudeix d’una magnífica terrassa amb vistes al teixit urbà de la ciutat. El joc de les portes de vaivé que tanquen la banyera configuren un bany diferent segons quina sigui la seva posició redibuixant els límits de l’habitació i permetent l’entrada de llum a la part més fosca del pis inferior.

En sentit descendent ens trobem amb la planta de dia de 12x4 m. La distribució d’aquesta planta ve condicionada per la posició inalterable de les obertures. I, es resolt amb la situació d’un cos exempt que conté el safareig, el bany, el rebost i part de la cuina. Així, a cadascun dels costats d’aquest volum s’hi desenvolupa una activitat diferent segregada de la resta per la seva posició i no per la presència de portes que haurien tallat el flux lluminós.

Baixant ens trobem amb els dos estudis i una sala de formació per a l’empresa. Compatibilitzar aquests usos obliga a refer el vestíbul d’accés i l’escala per pujar a l’habitatge. La solució genera un altell fet de fusta a nivell de planta de dia que en un inici estava obert a l’estudi inferior i que avui s’ha tancat per donar lloc a l’habitació d’un nen.

El primer pis només l’utilitza l’empresa i la planta baixa és l’accés compartit on únicament s’intervé en un mural a la paret obra de l’artista resident.