Comerç 6
Reforma d'una botiga d'enmarcacions a Sabadell
Octubre 2004

Autors: Marta Domedel Puig (arquitecta) i Núria Bartomeu Pons (arquitecta)
Col·laboradors: Vicenç Prats (fotògraf)


La botiga d’emmarcats SIS, ocupa una antiga casa al centre de Sabadell. Aquest comerç funciona com a punt de trobada d’artistes locals que viuen aquest espai com la seva segona casa.

El propietari proposa una reforma a nivell epitelial de la façana i interior, a banda, de crear una petita sala d’exposicions en el primer pis, on fins ara hi havia el magatzem.

Amb la voluntat de reforçar el caràcter domèstic del local comencem per modificar la percepció que té el visitant del comerç com un lloc de només una estança perquè el comprengui com la casa que és. Es tracta, doncs, de donar solució a la discontinuïtat espacial entre les estances, entre l’exterior i l’interior i, entre la planta baixa i el primer pis.

Respectant la distribució clàssica de casa entre mitgeres on per planta hi ha dues habitacions i l’escala entre elles, el subtil treball de les visuals aconsegueix conduir el visitant fins a l’escala i la descoberta del pati posterior, tot a través de la transformació de les fusteries; eliminant-les o fent-les invisibles.

El paviment de moqueta que s’estén per la planta baixa, s’enfila per l’escala resseguint cada graó i acompanya el visitant en el seu recorregut col·laborant al desdibuixat dels límits.

Per a la façana, es treu el blanc que ha recobert l’interior a fora, s’emmarquen les obertures amb rajola de petit format i es col•loca un escultòric rètol lluminós.