Habitatge 73
Casa unifamiliar entre mitgeres
Maig 2014

Autors: Marta Domedel Puig (arquitecta) i Núria Bartomeu Pons (arquitecta)
Col·laboradors: Xavier Aguado (estructura), Betarq (arquitecte tècnic), Greenstorm (instal·lacions) i Vicenç Prats (fotògraf)


La parcel.la entre mitgeres i d'accentuada forma triangular havia d'acollir el programa d'un habitatge per a quatre persones i un parell d'estudis per a l'activitat professional de la parella.

S'opta per situar en la franja central de la casa les escales, el pati interior i el pas en forma de trapezi que la creua. Un al costat de l'altre i sense parets entre ells, aquests tres elements doten la casa d'una gran riquesa en visuals i comunicació.

El pati interior de secció variable s'adapta planta per planta per donar solucions al programa. En planta baixa, on hi ha la zona de dia, el pati acull en el seu interior el bany. Si parlem del primer pis que és on es desenvolupa la zona de nit i les activitats conjuntes de bany i safareig, el pati aquest cop ens ofereix l'estenedor. Per acabar, en la segona planta, la dels estudis, és on el pati ens regala un corredor obert per trencar amb la rutina quan es passa de casa a la feina o a la inversa. En totes les plantes, el pati aporta al cor de la casa llum i ventilació i el transforma en un espai únic i principal.

La construcció de la casa es va imposar que fos íntegrament amb materials ceràmics per tal de treballar amb allò que és comú a la nostra àrea geogràfica. Des de les parets de càrrega fins als revestiments es veuen afectats per aquesta decisió que només es trenca amb l'ús de fusta termo-tractada en el pati interior i escala.

Els criteris de sostenibilitat es van integrar en la casa com una condició sine qua non i es poden observar en la tria de l'aïllament tèrmic situat a la cara exterior del tancament, passant pel camp de col·lectors solars i finalitzant per la caldera de pèl·lets situada al soterrani.